úterý 10. dubna 2018

Tajuplný Klettersteig Via Örfla - Götzis

Tajuplný Klettersteig Via Örfla - Götzis

- náročnost : těžká, pro zkušené  obtížnost C/D


                                         


Neděle 8. dubna nás přivítala opět krásným slunečním počasím, tak jsme mohli uskutečnit náš další plánovaný výšlap na údolní Klettersteig Via Örfla. Podle informací se měl nacházet v divokém údolí potoka Emmebach u města Götzis. Auto jsme zdarma zaparkovali u městského koupaliště ,odkud vede pěkná udržovaná turistická cesta soutěskou podél vody. Nedávno zde proběhla údržba okolních srázů ,všetně cesty a poskytla tím  nádherné pohledy na vypínající se skalní útvary vysoko nad soutěsku. Po průchodu soutěskou potok ostře uhýbá vlevo , do strmého ,divokého údolí a protéká neprůchodnou skalní bránou. Pohodlnou turistickou cestu tedy vyměníme za lesní neznačenou pěšinu ,po které vystoupáme nad skalní bránu a přes most, který vede nad potokem vstoupíme do divokého údolí. Za mostkem opustíme i tuto lesní pěšinu a dále postupujeme jen divokým a romantickým údolím vedeni samotným vodním tokem. Pěšina ke Klettersteigu je v přírodě znatelná pouze částečně vyšlapanými úseky které zde zanechávají nadšenci jako mi. Necháváme se tak unášet divokým údolím doprovázeným  neustálím hukotem nesčetného množství malých vodopádů. Asi po jednom kilometru cesty nás potok přivede na římsu skalní stěny, kde nás uvítá cedulka začátek Klettersteigu Via Örfla.
Zpočátku je cesta vedena římsou po pravém břehu potoka, která následně klesá k neprůchozí soutěsce. Zde se musí překonat potok na levý břeh a pokračovat výstupem po kluzkém svahu k dalšímu úseku.
Po výstupu do skalní stěny druhého úseku  jsme dnešní výstup ukončili neboť jsme měli dokonale promočeny boty z cesty při překonávání potoka a tím se skály v temném údolí staly pro nás příliš kluzké a nebezpečné. Těšíme se příště na návrat. Při vyšším průtoku vody v potoce je cesta podél prakticky neschůdná a následný výstup na Klettersteig je značně nebezpečný.



Žádné komentáře:

Okomentovat